Go
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 ..:: Θεματικές Μορφές Τουρισμού * Συνεδριακός Τουρισμός ::.. Login
Προ-΄Ωθηση
Travelife
CSRTour

Useful telephone number in Europe: 112
Call 112 anywhere in Europe for emergency services requiring an ambulance, fire brigade or police

Emergency number

More information: European Commission website


Συνεδριακός Τουρισμός
 

Συνεδριακός Τουρισμός

Όταν οι διαγωνισμοί για διοργάνωση συνεδρίων και λοιπών εκδηλώσεων προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό κατά των τουριστικών γραφείων
ή
Τί πρέπει να προσέχουμε στις Προκηρύξεις Διαγωνισμών για Διοργάνωση Συνεδρίων και Εκδηλώσεων

Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, καλεί τα μέλη του να είναι προσεκτικά σε σχέση με τις προκηρύξεις που δημοσιεύονται, για την διοργάνωση συνεδρίων ή άλλων εκδηλώσεων, και να μας γνωστοποιούν κάθε παράβαση που τυχόν πέσει στην αντίληψή τους. Ο ΗΑΤΤΑ – σε περίπτωση παράβασης- έχει καταστατική υποχρέωση να παρεμβαίνει ενημερώνοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Συμβαίνει συχνά να προκηρύσσονται διαγωνισμοί με αντικείμενο έργο που περιλαμβάνει ή και συνίσταται αποκλειστικά σε τουριστικές υπηρεσίες που ο νόμος επιφυλάσσει στα τουριστικά γραφεία (π.χ. διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, οργανωμένων εκδρομών κλπ.). Στις περιπτώσεις αυτές, πολύ συχνά, η σχετική Προκήρυξη δεν απαιτεί ως προϋπόθεση συμμετοχής:

- το να διαθέτει κάποιος τη βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τουριστικού γραφείου.
- Ή, εφ’ όσον το έργο έχει και λοιπές απαιτήσεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν από τουριστικό γραφείο, οπότε και θα απαιτηθεί η σύσταση κοινοπραξίας, δεν ζητείται από την Προκήρυξη οι υποψήφιοι ανάδοχοι να έχουν στην ένωση ή την κοινοπραξία τους κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που να διαθέτει την απαιτούμενη βεβαίωση, το οποίο και θα υλοποιήσει τελικά το συγκεκριμένο έργο.

Η πρακτική αυτή καταλήγει στο να κατακυρώνονται διαγωνισμοί σε φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που δεν έχουν από τον νόμο το δικαίωμα να παρέχουν το προκηρυσσόμενο έργο. Το αποτέλεσμα, εκ των πραγμάτων, είναι να εκτελείται το συγκεκριμένο έργο παράνομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επισημαίνουμε εν συντομία τα παρακάτω:

1) Σύμφωνα με τον Ν. 393/1976 (άρθρα 1, 3, 12), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για τη νόμιμη παροχή υπηρεσιών όπως η μεσολάβηση για την εξασφάλιση καταλύματος, σίτισης, μέσων μεταφοράς, διοργάνωσης πάσης φύσεως συνεδρίων κλπ., απαιτείται Βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τουριστικού γραφείου, η οποία χορηγείται από τον ΕΟΤ με βάση τις προϋποθέσεις του ίδιου νόμου.

2) Όταν ο συνδυασμός των υπηρεσιών που περιγράφονται στην Προκήρυξη του διαγωνισμού συνιστά «οργανωμένο ταξίδι», σύμφωνα με τον αντίστοιχο ορισμό του Π.Δ. 339/1996 (Οδηγία 90/314/ΕΟΚ) (στην κατηγορία αυτή υπάγονται και τα συνέδρια), το έργο πρέπει να προκηρύσσεται ως ένα ενιαίο σύνολο. Στην περίπτωση αυτή, ο παρέχων τις συγκεκριμένες υπηρεσίες οφείλει να συμμορφώνεται και με τις προϋποθέσεις που το Π.Δ. 339/1996 προβλέπει για τους «διοργανωτές» οργανωμένων ταξιδιών, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ασφαλιστική κάλυψη αστικής επαγγελματικής ευθύνης, καθώς και εγγυήσεις για το ενδεχόμενο πτώχευσης ή αφερεγγυότητας. Κατακερματισμός του έργου αυτού στην Προκήρυξη, είναι καταφανώς παράνομος, αλλά οδηγεί -εκτός των άλλων- και σε σοβαρά προβλήματα για τον καταναλωτή, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η μη κάλυψή του από τις προαναφερόμενες και απαιτούμενες από το Π.Δ. 339/1996 (και, κατ’ επέκταση, από την Οδηγία 90/314/ΕΟΚ) ασφαλίσεις.

3) Επιπροσθέτως, πρέπει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με το αρ. 8§3 του Ν. 3522/2006, δεν αναγνωρίζονται τα παραστατικά που αφορούν τουριστικές πράξεις, όταν αυτές παρέχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα στερούμενα της απαραίτητης «άδειας» του ΕΟΤ. Κατά συνέπεια, τυχόν ανάθεση έργου, σύμφωνα με τα παραπάνω, σε επιχείρηση που δεν διαθέτει την προβλεπόμενη Βεβαίωση, θα σημαίνει ακυρότητα των παραστατικών που θα εκδοθούν για τις αντίστοιχες δαπάνες.
 
 
 

 

   

All rights reserved © 2010 Hatta is not responsible for content on external Web sites.     Όροι χρήσης

WEB DESIGN & development by pureblack

Android cihazlariniz icin apk uygulamalar indir yapabileceginiz site sizleri beklemektedir. apk oyun indir
En guzel bayanlar ile seks sohbet numara adreslerini hemen arayarak eglenin. Eger o adresteki bayanlari begenmez iseniz sex hatti sitesini kontrol edebilirsiniz sohbet hatları
Hd ve donmadan mobil porno izlemek isterseniz hemen sitemize bekliyoruz.